Härlig seger i derbyt mot Vetlanda

fredag, 06 december 2013 Posted in Herrar

På fredagkvällen segrade herrarna i derbyt mot Vetlanda! Detta efter att Markus Eriksson snyggt placerat bollen i nätmaskorna efter en snabb omställning  i slutet på tredje perioden. 5-4 skrevs slutresultatet till inför 430 ivrigt påhejande supportrar.

Uppdaterad med referat, tryck läs mer.

Referat Sävsjö-Vetlanda 5-4

För första gången sedan någon gång vid Dackefejden skulle Sävsjö IBK derbyspela mot Vetlanda IB i seriespel. Det vankades toppmatch i Division 2 och stämningen var på topp i Sävsjö Sporthall. Och det konstaterades, att Sävsjö IBK alltjämt är storebror.

Ända sedan bortaskalpen nere i Blekinge för två veckor sedan har många haft det kommande derbyt någonstans i bakhuvudet. Kanske rent av under senaste bortamatchen när jumbon Väckelsång var nära att plocka poäng av våra serieledande hjältar. De flesta trodde att poängavståndet skulle vara större inför matchen mot dom blåa. I söndagens tuffa match mot Olofström låg Vetlanda under med 0-5, 1-6 och 3-7, för att till sist vinna med 8-7. Därmed skulle det endast skilja fyra poäng inför derbyt.

Det märktes redan under uppvärmningen att det var en annorlunda typ av match som skulle spelas. Folket på träläktarna var där tidigare än vanligt och Vetlandasidan var i stort sett full redan innan hemmalaget börjat löpa igång.
Den röda armén med general Weidman först i ledet sprang ut inför 430 förväntansfulla personer. Matchen inleddes ganska försiktigt från bägge sidor där det verkade aningen spänt. Chanser skapades utan att resultera, förrän Franssons tog tag i det. Björn passade - Filip avslutade. Vrigstadssonen gav hemmalaget en skön ledning efter knappt 13 minuters spel. Bara 20 sekunder senare låstes klubba och blåstes straff till Sävsjö som tyvärr missades. Ett välspelande powerplay resulterade rent statistiskt inte i något mål men bara en sekund efter att blå spelare klivit in på banan gjorde Ulrik Weidman sitt tolfte mål för året på pass från Albin Hagelvik.
En välspelad period vinns rättvist av Sävsjö som bara tillåter Vetlanda skjuta fem skott.

Andra perioden är medioker från Sävsjös sida. Händelsefattigt och dålig rörelse bäddade för flera lägen och bortalaget var gång på gång nära att spräcka nollan hos den storspelande Mikael Jonsson. Vetlanda springer genom Kim Wendt ifrån i en kontring och sätter dit 2-1. Inte orättvist!
Härnäst väntade en period i matchen där Vetlanda tog över mer och mer. Poängstarke Jesper Henriksson skickade ett volleyskott via ribban ner på mållinjen och det blev allt mer spänt hos de röda. Den mustaschprydde Sävsjöbekantingen Henrik Rodewald är seriens assiststarkaste spelare. Det visade han upp genom att servera den comebackande Pontus Svensson till 2-2 också där genom en kontring.
Vetlanda tog i slutet på andra en utvisning som Sävsjö utnyttjade. Med sex sekunder kvar av period 2 var det återigen firma Hagelvik/Weidman som låg bakom ett PP-mål och hemmalaget gick till pausvila i ledning.

En svag andraperiod från hela laget och Swärdh/Karlsson gick ner på folk. Förändringen såg ut att ge utdelning med en gång sedan Albin Hagelvik svarat för dagens tredje poäng när han gjorde 4-2 efter pass från Martin Hallberg.
Hagelvik var återigen i farten när han drabbades av en tveksam utvisning som skulle dra in Vetlanda i matchen. Jesper Henriksson fick öppet mål på bortre stolpen och matchen levde i allra högsta grad. Sävsjö börjar därefter tappa lite aggressivitet och de märktes när man lät Emil Birgersson trampa igenom helt ostört och prickskjuta in 4-4. Nervositeten steg i sporthallen hos samtliga åskådare. Nu stod mycket på spel. Sävsjö IBK har de senaste åren varit klar storebror i paritet med Vetlanda och så skulle det förbli även denna kväll.
Släkten skulle visa sig vara värst när förra Vetlandaspelaren Gustav Karlsson spelade fram Markus Eriksson. Nyförvärvet från Vöikers som tidigare i matchen missat en straff blev stor matchhjälte när han placerade in det avgörande 5-4-målet rakt upp i krysset bakom tidigare Sävsjökeepern Tim Henningsson som storspelade matchen igenom. Sävsjö spelade lugnt och fint sista fem minutrarna och vinner det viktiga derbyt inför hemmapubliken!

Det blev jämt det här. Vetlanda stod upp riktigt bra mot ett Sävsjö som utan att komma upp i kanonnivå trots allt får med sig alla tre poäng. 32-23 i skott adderat med det faktum att Vetlanda aldrig var i ledning gör att segern bör ses som rättvis. Men med marginaler på fel sida hade det här kunnat sluta hur som helst.
Överlag en match i publikens smak där det stundtals märktes tydligt att det var derby utan att det gick över till att bli fult spel. Derbyt innehöll det mesta. Storspelande målvakter såväl som spänning och bra stämning på läktarna.

STORT TACK till er alla som satt på läktaren och bidrog till matchens stämning. Ni är guld värda samtliga. I det tacket inkluderas också alla tillresta Vetlandasupportrar!

Derbyt är spelat - Sävsjö är vinnare!

SERIELEDARE

Härlig seger i derbyt mot Vetlanda Härlig seger i derbyt mot Vetlanda Härlig seger i derbyt mot Vetlanda Härlig seger i derbyt mot Vetlanda Härlig seger i derbyt mot Vetlanda Härlig seger i derbyt mot Vetlanda Härlig seger i derbyt mot Vetlanda Härlig seger i derbyt mot Vetlanda Härlig seger i derbyt mot Vetlanda Härlig seger i derbyt mot Vetlanda Härlig seger i derbyt mot Vetlanda Härlig seger i derbyt mot Vetlanda Härlig seger i derbyt mot Vetlanda Härlig seger i derbyt mot Vetlanda Härlig seger i derbyt mot Vetlanda