Herrarna segrade i målkalaset mot IBK Alingsås

tisdag, 01 mars 2016 Posted in Herrar

Det var en publikvänlig och dramatisk historia som utspelade sig i Sävsjö Sporthall under lördagseftermiddagen. En målkavalkad som avgjordes med tretton sekunder kvar av matchen, till Sävsjös fördel. Albin Hagelvik sköt då in sitt fjärde mål för dagen och med sammanlagt sju poäng var han solklart en av matchens förgrundsfigurer. Därmed lever chansen till kvalspel mot Allsvenskan för herrarna, när en omgång återstår att spela.

Matchen var som bekant mycket betydelsefull och många hade säkert förväntat sig ett tight försvarsspel från båda lagen, för att inte bjuda varandra på några ytor. Så blev det inte. 1:39 in i första perioden gjorde omnämnde Hagelvik 1-0, efter att Robert Bjerhag brutit bollen högt upp i offensiv zon. Svaret från bortalaget kom några minuter senare när Rikard Stenbäcken gjorde sitt första av fem mål för dagen i en kontring. Samme spelare drog sedan på sig en dumdristig utvisning och då gjorde Jesper Fransson 2-1. Alingsås kvitterade till 2-2 på en snygg frislagsvariant och tog även ledningen med 2-3 strax därefter i spel i numerärt överläge, tid 9:03. Bortalaget hade sedan övertaget under resterande del av perioden och visade prov på bra anfallsspel när man gjorde ytterligare två mål och kunde gå till periodvila med ledning 2-5.

Andra perioden blev betydligt mer målsnål. Sävsjö reducerade till 3-5 genom Kenneth Karlsson som hittade en bra yta i slottet, fint assisterad av Martin Hallberg. Försvarsspelet var nu något bättre från hemmalagets sida, men Alingsås kunde ändå utöka sin ledning till 3-6 när duktige Kevin Keijsner fick medstuds på mittplan och slank igenom. Sävsjö reducerade dock till 4-6 strax därefter genom Ulrik Weidman, som från vänsterkanten hittade en lucka bakom bortamålvakten. Detta med 11:23 spelat. Resterande del av andra perioden förblev mållös och känslan var att matchen stod och vägde lite.

Prägeln på den tredje perioden sattes redan efter tolv sekunder, då Alingsås överraskande och från snäv vinkel utökade till 4-7. Sedan var känslan att hemmalaget släppte på handbromsen och bara gasade. Man var ju även tvungna att ta åtminstone två poäng för att fortfarande ha någon teoretisk chans till kvalspel. Hagelvik reducerade minuten senare till 5-7. Dock kom ytterligare ett bortamål minuten senare fram till 5-8. Bortalaget drabbades sedan av en utvisning och trots ett par chanser i efterföljande powerplay kom reduceringen till 6-8 strax efter att Alingsås blivit fulltaligt, då Hagelvik snyggt styrde in en boll från John Johansson. Tid 6:31. Tjugo sekunder senare gjorde Sävsjö även 7-8 när Hagelvik hittade Weidman med en diagonalpassning. Minuten senare utnyttjade Alingsås en kontring fram till 7-9, men ingen luft gick ur Sävsjö denna eftermiddag. Gästerna skapade dock ett ypperligt läge att utöka avståndet än mer, men inbytte Martin Almqvist stod då för en av de svettigare enhandsräddningarna för säsongen vilket gav än mer energi. 8-9 var en omställning från Sävsjös sida som avslutades distinkt i nättaket genom Robert Bjerhag. Vid 15:14 kom så också kvitteringen inprickat av Jesper Fransson och Sävsjö var äntligen ikapp igen. 18:36 placerade R. Bjerhag även in 10-9 vid första stolpen och här trodde nog många att luften istället gått ur gästande Alingsås. 19:03 kom dock 10-10. Men som bekant var sista ordet inte sagt. Hagelvik fick sedan en välfylld Sävsjö Sporthall att koka när han från högerkanten sköt in 11-10 med 59:47 spelat av matchen.

Tre poäng inkasserades således för herrarna, som därmed åker till Skövde för att spela den sista omgången nästa söndag med chans att återigen nå kvalspel till Allsvenskan. Mer om dessa förutsättningar kommer när helgen närmar sig.